Hvorfor forme klubskulpturelsker?

af Billedhugger Stine Ring Hansen

Skulpturer er for alle. Med et væld af fortællinger i kraft af udtryk, former materialer, som vi kan få fornøjelsen af i hverdagen. Glæde, sanselighed, nysgerrighed – vi ser dem i gadebilledet og måske på kaminhylden. Skulpturens historie og fortællinger strækker sig fra fortid over nutid til fremtiden. Det vil jeg gerne vise og fortælle om.

Tænk på fortidens skulpturer! Tænk på, hvad vores forfædre har efterladt sig af spor. Ikke blot i form af figurer/skulpturer, men også f.eks. arkitektoniske bygningsværker, der ligeledes står som kulturhistoriske momenter og fortællinger om en særlig og svunden tid. Skulpturelle værker, som tillige viser arbejdet med materialer som sten, træ, metaller m.m. Som dermed viser os magien ved de forskellige materialer og deres egenskaber.

”Venus fra Willendorf” skabt for mere end 20.000 år siden

”Venus fra Willendorf” skabt for mere end 20.000 år siden

”Moai ” 1000 år fra Påskeøerne

”Moai ” 1000 år fra Påskeøerne

Materialer, som vi også bruger i dag. Og håndværk, som stadig gør sig gældende mange hundrede år efter. Vi er nogle kunstnere, der holder fast i materialerne og håndværket.

Men med tiden er håndværket og materialet udfaset. Nye medier og materialer har vundet indpas. Installationsprægede skulpturer, der skal fungere i nuet under særlige forhold og hvor rummet tilpasses værket. Nogle gange er det tanken – idéen, der synes lagt mere vægt på end selve udførelsen af det fysiske værk. Det er ikke længere vigtigt, at værket kan holde til efterkommerne. Det er ikke længere vigtigt, at de kan fortælle en historie til efterkommerne. Eller er det?

Man har været tilbøjelig til at hylde det nye for det nyes skyld, opfundet kuratorer og kunstkritikere for at gøre kunsten mere kunstfærdig og finkulturel, men også til tider mere uforståelig. Denne udvikling kan have afkoblet en del mennesker fra kunstens verden og efterladt et stort spørgsmål om; hvad vedkommer det mig? Kunsten må ikke være elitær. Den skal være tilgængelig, vedkommende og folkelig – den skal skabe dialog. Ikke kun på museet.

Alle kunstgenrer har gennemgået en forvandling gennem tiden; musikken, teatret, dansen, billedkunsten og arkitekturen, men fælles for udviklingen er den grundlæggende nerve, der skal være til stede. Røre os, berige os, rykke os og gøre os nysgerrige: Det er en nødvendighed for et værks beståen. Det handler klubskulpturelsker også om.

Stine Ring Hansen

STINE RING HANSEN, Fotograf: Poul Møller
www.stineringhansen.dk

Vel mødt i klubskulpturelsker